Økonomisk metaforik

Lige nu bliver der snakket og sammenlignet og diskuteret økonomi. Der er rød plan og der er blå plan. Hvilken er det bedste svar på kongerigets udfordringer? Hvad nu, hvis det viser sig, at det der skiller de to planer mest faktisk ikke er tal, men ord? For sjovt nok er der ikke enighed om hvilken slags butik Danmark er:

Det blå husholdningsbudget 
“Alle deres [rød plan] penge er nogle, som de regner med og håber på kommer ind. Men ligesom man ikke kan basere sit husholdningsbudget på, at man måske får et arveforskud fra tante Oda eller vinder i Lotto, kan man ikke lave statens budget på noget, man håber på.”
Politisk ordfører for venstre, Ellen Nørby Trane til poltiken.dk d. 16. maj 2011

Den røde virksomhed
“Vi skal investere os ud af krisen” (…) “Først skal vi have gang i væksten og styrke konkurrenceevnen.” (…) “Det er ligesom at drive virksomhed: Investeringer giver afkast på bundlinjen. Det modsatte gør os fattigere.”
Fra mini-folderen “Sammen om Danmark” – læs mere på http://www.sammenomdanmark.dk/

Det er ikke to planer med forskellige svar på samme problem. Det er to planer med et svar på hver sit problem – for når vi taler forskelligt om udfordringen, bliver løsningen heller ikke den samme.

Selvfølgelig skal man ikke lægge husholdningsbudget på arveforskud. Man spænder livremmen ind og sparer, til der kommer bedre tider.

Det ved enhver idiot.

Og selvfølgelig skal en proaktiv virksomhed ikke bare putte sig og vente på bedre tider. Man investerer og tager chancer, det er sådan man kommer ovenpå. Ellers overhaler konkurrenterne.

Det ved enhver idiot.

Den kloge læser spørger selvfølgelig nu, om ikke den smarte politiker straks begynder at tale om samfundsøkonomien på en måde der passer til planen. Altså om ikke det hele bare er spin. Jo jo. Men det er da sjovt? Lige nu er husholdningsbudgetmetaforen den mest brugte (siger google i hvert fald). Men før vi kan diskutere løsningsforslag på en ordentlig måde, må vi blive enige om hvad problemet egentlig består i – og hvordan vi taler om det.

Disclaimer: Jeg ved godt at der også er rigtige tal med i gamet. Men nu er det bare sprog, jeg gør mest i…

Indlægget er voldsomt inspireret af studiet “Is crime a virus or a beast?” Jeg mødte det i et oplæg til det fabelagtige Retro University hvor danskstuderende Kristine Mortensen indviede os i hemmelighederne bag kognitiv metaforteori. Det er drønfedt. Tag og kom næste gang.

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Retorik, Samfund, Sprog, Undren

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s