Kim Larsen-retorik

Der er sagt og skrevet meget om Kim Larsens “Gesundheit macht frei”-kampagne. Jeg har ikke rigtig selv haft nogen decideret mening om sagen, men jeg har med interesse fulgt de forskellige typer af argumenter som har været på banen fra rygernes side – det kræver jo som regel mere kreativitet at strikke et godt forsvar sammen når man har en så broget sag. Jeg har identificeret følgende strategier:

Offerargumentet: Vel nok det mest alment accepterede. Det er synd for rygerne, for de er jaget vildt som foragtes af alt og alle, derfor skal vi huske at huske at de også er mennesker, og ikke være så grove overfor dem. De vil jo bare gerne være i fred.

Reductio ad Hitlerum: Fremover kendt som Kim Larsen-argumentet, Gesundheit macht frei, Hitler ville heller ikke have at hans SS-soldater røg, så derfor er rygeforbud på offentlige steder vistnok noget værre nazistisk fis. Ehm…

Frihedskæmperargumentet: Direkte afledt af ovenstående, men lige dét mere sofistikeret. Rygeren er frontkæmper for den frie vilje og retten til at vælge selv. Rygeren er the brave and lonesom cowboy der “tør gå mod offentlig forargelse og risikere stening på togstationen” (credits til Harning, fedt citat). Rygning er et udtryk for rebelskhed og bør faktisk som sådan hyldes i vores konforme samfund.

Er der nogen jeg har glemt?

Hvad jeg selv mener? Folk må da gøre hvad de vil med deres lunger og blodårer, bare jeg bliver fri for at få det i ansigtet på steder hvor jeg har betalt for at komme ind eller ikke har mulighed for at gå min vej fra.

Reklamer

8 kommentarer

Filed under Retorik, Samfund, Undren

8 responses to “Kim Larsen-retorik

 1. Simon

  Er det Kim der har klistret dé plakater op på togstationerne?? Backfire!! Jeg troede seriøst det var nogle der var glade for forbuddet der havde sat dem op! Jeg syntes de var fede og mente at de ville bidrage til at folk, når de så dem, ville huske på ikke at ryge os andre op i hovedet…

  Nå, det er vel det der sker når man har slettet alle nyhedssider fra sine bookmarks og ikke kan følge med i debatten (enormt befriende, prøv det!)

  Jeg syntes folk skal ryge og ose alt det de har lyst til – indenfor huset fire vægge. Udenfor må de desværre pænt tage hensyn til os andre. Desuden mener jeg det er åndsvagt at visse pubs og barer ikke må “lave sig om til” rygersteder. Hvis ejeren gerne vil åbne for at folk vil ryge, så skål og skide være med det, så kan vi andre vel gå anden steds hen?

 2. Jamen hvad skulle jeg så give mig til, Simon? Jeg går jo ikke op i fodbold… 🙂 Så det omgivende samfund må finde sig i min sporadiske opmærksomhed.
  Tror også mit blodtryk ville blive faretruende lavt hvis ikke alverdens tåbeligheder blev udfoldet for min øjne et par gange om dagen 😉

 3. Simon

  He he, ja jeg har beholdt fodboldlinksne så jeg har trods alt lidt. Jeg blev bare virkelig seriøst sur over det konstruerede populistiske meningstvingende udtryk jeg pludselig så overalt på dks netaviser…

  Er der forresten et retorisk begreb for når man bruger ironi som strategi i en reklame og at folk så ikke forstår det men opfatter det modsat af hensigten? (jf Kims plakater som jeg nægter at tro på jeg er den eneste der har misforstået)

  Jeg skriver næsten altid selv med ironi, med ting sat på spidsen så man kan misforstå det og med udtalelser man nogle gange skal have præmisser for at kunne forstå ret. Men hvis folk som resultat ikke fatter en bønne, så er det da at skyde sig selv i foden? Hvad er det retoriske begreb (hvis der er noget)?

 4. Jamen det er der da 😀 Eller, i hvert fald et der passer sådan nogenlunde…
  Det hedder ustabil ironi, og står i modsætning til den stabile ironi hvor A (læser) og B (skribent) sammen ironiserer over/gør nar ad C (offer). I den ustabile ironi ved A pludselig ikke hvor han har B, fordi B gør eller siger noget uventet og uforudset, og kommer i tvivl om han i virkeligheden selv er C.
  På studiet har vi mest kigget på det i forbindelse med journalistik, med Hunter S. Thompson som skoleeksempel på skribenten der pludselig går amok og falder sin læser i ryggen.

 5. Madsvj

  Hm, det sidste lyder interessant (og en anelse lid for bekendt). Kan du linke til et godt eksempel med ham Hunter S. Thompson?

 6. Simon

  He he, “falder sin læser i ryggen”. Nice dér!

 7. Kan ikke lige finde det eksempel jeg sidder og tænker på lige nu, men du får lige en kort og god artikel om ham her:
  http://www.kommunikationsforum.dk/?articleid=11770
  Og på gonzo.org kan du finde mere om ham, artikler af ham og sådan noget der… 🙂

 8. Der er en film om Hunter! Med Johnny Depp!!

  Ellers ville jeg her fra Albanien bare ØNSKE at vi havde rygeforbud. Host.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s